Garanterad leverans önskad vecka
Stressfri leverans
5-stjärnig kundtjänst
Priser för allas budget
Lägsta pris, högsta betyg (4.9/5)

1. Tillgängliga höjder på Thuja

I vilka höjder kommer thujaplantorna?

Våra thujaplantor finns i en mängd olika höjder, allt från 60 cm till 260 cm. Höjdmarginalerna per storlek är 40 cm. Anledningen till detta är att vi kan ta ut thujorna mer kostnadseffektivt och vi behöver inte organisera om dem innan packning. Vanligtvis kan du förvänta dig att växten i genomsnittet är mellan den låga och höga delen av höjdmarginalen. Så en thuja på 140-180cm kan förväntas vara runt 160 cm i snitt.

Finns det olika sorters thuja tillgängligt?

För närvarande erbjuder vi sorterna thuja brabant, thuja smaragd, thuja king of brabant och jättethuja, alla kända för sin robusta tillväxt och lämplighet i det skandinaviska klimatet.

2. Frakt och leverans

Hur fraktas thujaplantorna till Sverige?

Växterna packas noggrant och skickas på pall-lådor för att säkerställa att de kommer fram i perfekt skick.

Vad är den beräknade leveranstiden för plantorna?

Leverans tar vanligtvis mellan 5-7 dagar, beroende på var du befinner dig i Sverige.

Finns det några specifika förpackningsmetoder för att säkerställa kvaliteten på plantorna under transportens gång?

Vi säkerställer kvaliteten genom att packa växterna på pallar och använda ett speciellt förpackningsmaterial för växter för att säkra och skydda växterna.

Hur länge klarar sig plantorna ovan jord när man får dem?

De klarar en vecka ovan jord om du vattnar väl och ger dem skydd från sol och vind.

Kan chauffören ta med sig de tomma pallarna?

Nej tyvärr.

Jag behöver veta när min leverans anländer, går det?

Det är omöjligt att säga innan allt är helt färdiglastat och vi ser vilken båt bilen hinner med.

Senast Fredag har hela Sverige fått sina plantor. Men så fort bilen rullar i väg så kan du följa den meter för meter hem till dig via GPS live.

(I enstaka fall har chauffören ingen GPS men då uppdaterar vi via mail)

Kan chauffören köra in plantorna till trädgården?

Chauffören ställer av plantorna utanför lastbilen så att de inte står i vägen för trafik. Vanligtvis hjälper de till att köra in dem en bit om man ber dem. Bara det är asfalt så att pallyften kommer fram. Och han har tid över.

När jag loggar in och ser bilen med min chaufförs namn så är den röd. Varför?

Röd bil betyder att den står still för tillfället (avlastning, rast, bilkö tillexempel) så fort den rullar blir den gul igen.

Vad händer om bilen är för stor för att nå mitt hus?

Då måste du själv berätta detta för Thuja.se så att ni kan göra upp om en ny mötesplats. Möjligheten att vi lastar om och låter ett lokalt åkeri leverera dina plantor, med en liten bil, för en extra kostnad finns också.

Får jag veta innan när min leverans kommer?

När lastbilen lämnar Holland på måndag eftermiddag får du ett mail med all info du behöver. Du får nummer till chauffören och du kommer att kunna följa bilen via GPS. Du får även rutt-information så att du vet vart precis den ska innan den kommer till dig och chauffören ringer alltid minst en timme innan han är framme.

Via GPS kan du följa bilen meter för meter på väg till dig och se precis vad som händer.

Kan jag kontakta er och fråga vart chauffören befinner sig eller när han är framme?

Lättast är att du använder de uppgifter du får i mailet. Vi har samma uppgifter som dig och kan inte heller svara på exakt tid. Det är så mycket som spelar in, som trafik, tid för avlastning mm.

Om du ser att det snart är din tur på rutten så kan du alltid ringa chauffören om du har någon fråga.

Kan han ändra på rutten och leverera någon annan innan mig?

Nej tyvärr, plantorna ligger lastat i den ordning som rutten är planerad.

Jag måste ha mina plantor direkt och själv välja dag för leverans. Går det?

För en extra leveranskostnad kan vi vanligtvis ordna en extra snabb leverans  med speciella önskemål om dag och tid.

Hur stor är lastbilen?

17 meter lång och 4 meter hög.

Måste jag vara hemma vid leverans?

Om du valt kortbetalning till chauffören eller har beställt plantor över 250cm så måste du finnas på på plats. Annars behöver du inte vara hemma, meddela oss innan så att vi kan säga till chauffören att du inte finns på plats.

Vilken tid kan leverans ske?

Från 07:00-22:00. Ibland även senare men då ringer chauffören först och frågar om det är ok för dig.

Varför ser jag ser inte min lastbil på kartan när jag loggar in?

Du kan ej följa lastbilen förens den är av båten i Sverige. Det går ej heller att ringa chauffören när transporten är på båten. I mailet du får när bilen lämnar Holland står all info om när den förväntas anlända till Sverige så att du kan följa den via GPS.

Lyfter chauffören av plantorna?

Plantor upp till 220cm står på pall som chauffören ställer av utanför ditt hus. Plantor från 250cm och upp levereras löst och man måste hjälpa chauffören.

Kan jag välja dag för leverans?

Du kan välja vecka men inte dag. Vi lämnar Holland varje måndag och levererar tisdag till fredag beroende på vart i Sverige du bor och hur rutten ser ut den veckan.

3. Plantering och skötsel

Hur planterar jag min thujahäck?

Plantera din thujahäck i en väldränerad jord. Utrymmet mellan tujorna beror på hur mycket insynsskydd du vill ha från början. Vid direkt insynsskydd planterar du dem så att de nuddar varandra redan från start. Vill du istället låta häcken växa samman med tiden så sprider du ut dem på det avstånd du önskar. Vi har rekommenderat antal meter häck beroende på höjd på vår produktsida. Se till att de får rikligt med solljus och vatten regelbundet.

Vilken jordmån är bäst för thujor?

Thujor trivs i fuktig, väldränerad jord med ett lätt surt till neutralt pH.

Hur ofta ska jag vattna min thujahäck?

Thujahäckar kräver i regelbunden bevattning, särskilt under sina 2 första år för att etablera ett djupt, omfattande rotsystem. De första 2 veckorna vattna du varannan natt. Efter detta vattnar du 1-3 gånger i veckan beroende på årstid och väder. Bäst är att använda vår droppslang och sätta på den över natten, se till att jorden är fuktig men inte blöt med vatten som ej kan rinna undan. I varma och torra perioder kan du behöva vattna dem oftare. När thujahäcken väl har etablerats är den relativt torktolerant så länge man stödvattnar under långvariga torrperioder.

Finns det särskilda gödningsmedel som rekommenderas för thujaplantor?

Ja, thujaplantor drar nytta av gödsel, när thujorna etablerat sig en del så kan man börja gödsla. Använd ett balanserat gödselmedel med långsam frisättning formulerat för vintergröna växter eller barrträd. Applicera det tidigt på våren, när ny tillväxt börjar, och följ instruktionerna på produktetiketten för bästa resultat. Undvik övergödning, eftersom det kan skada växterna.

Hur beskär eller klipper jag min thujahäck för optimal tillväxt?

Beskärning är avgörande för att bibehålla formen och hälsan på din thujahäck. Den bästa tiden att beskära är på senvintern/tidig vår innan ny tillväxt börjar eller i september när tillväxten avstannar. Använd vassa, rena beskärningsverktyg för att göra rena snitt. För optimal tillväxt, trimmas sidorna av häcken något smalare upptill än nedtill, så att solljus når de nedre grenarna. Regelbunden, lätt trimning är bättre än hård beskärning. Undvik att skära i gammalt trä som inte har några gröna barr eftersom det annars inte kommer att växa ut några nya gröna skott igen.

4. Beställ och prisinformation

Vad är fraktkostnaden?

Standard fraktkostnad är 900kronor. Beroende på var du bor kan ytterligare fraktkostnader tillkomma. Till exempel om du bor på en ö, adresser som är svåråtkomliga samt för leveranser norr om linjen Karlstad Uppsala.

Varför säljs thujaplantorna endast i lösvikt per pall?

På Thuja.se säljer vi de yngre, ännu icke omplanterade thujor från vår huvudbutik Plantinavia. På våra plantskolor planterar vi våra thujor i rader 75 cm från varandra. När tujorna börjar växa rensar vi varannan rad för att skapa mer utrymme för de andra thujorna att växa ytterligare. De vi tar ut för att skapa utrymme är de som vi erbjuder här. Vi kan erbjuda dessa thujor till ett exceptionellt lågt pris eftersom vi har en bredare höjdmarginal (40 cm) så istället för att behöva hitta jämnhöga thujor på fältet kan vi helt enkelt gräva upp den ena thujan efter den andra i en och samma rad. Det betyder att vi inte heller behöver organisera om thujorna innan vi packar dem i pallarna. Varje pall är också lastad med den mest effektiva mängden för att minska transportkostnaden per thuja.

Vilka betalningsmetoder accepteras på thuja.se?

För säkra problemfria transaktioner accepterar vi Klarna och kortsbetalning.

Varför är thujorna så billiga?

Det finns flera anledningar till detta:

  • Dessa är våra yngre, icke omplanterade thujor som växer här på Plantinavias odling. De tas ut för att skapa mer utrymme för de andra thujorna så att de kan fortsätta växa mer mogna eftersom de har mer ljus och utrymme.
  • På grund av större höjdmarginal kan vi ta ut tujorna mer effektivt. Detta sparar tid, så kostnaden är lägre.
  • Vi erbjuder thujorna i ett fast antal per pall. Detta innebär att thujorna lastas mer effektivt när det gäller transportkostnader.

5. Kundsupport

Vad ska jag göra om mina växter skadats på väg?

Kontakta vår kundtjänst omedelbart! Bifoga alltid tydliga bilder på skadan för en snabb lösning.

Hur kan jag kontakta kundsupport för mer hjälp?

Vår kundsupport nås på telefon: 020 117 771 och via mail på: info@thuja.se

6. Hållbarhet och kvalitet

Varför kommer thujaplantorna från Nederländerna?

När du köper växter från thuja.se köper du direkt från våra nederländska odlingar. Nederländerna erbjuder ideella odlingsförhållanden för thuja, vilket säkerställer högkvalitativa, robusta växter. Till skillnad från de flesta andra leverantörer som använder mellanhänder får du helt färska växter direkt från våra egna odlingar.

Hur gynnar de holländska odlingsförhållandena växterna?

Nederländerna är känt för sina idealiska odlingsförhållanden för växter som thuja. Det tempererade klimatet, som kännetecknas av milda vintrar och svala somrar, är perfekt för dessa vintergröna växter. Dessutom ger vårt lands väldränerade, bördiga jord en optimal miljö för rotutveckling och övergripande växthälsa. Dessa förhållanden bidrar till thujaplantornas robusta tillväxt och motståndskraft, vilket gör dem väl lämpade för att frodas efter en omplantering i nya miljöer som det skandinaviska klimatet.

Hur kan kvaliteten på dina thujor jämföras med andra företag, som Plantagen, Bygmaxx eller andra onlinebutiker som säljer thujor?

Kvalitetsnivån på de thujor vi säljer här upplevs vanligtvis hålla en högre kvalitet än många välkända on- och offline butiker. I alla fall lovar vi åtminstone kvalitetsnivån hos andra on- och offline thuja-leverantörer. Om du är osäker, titta på våra omdömen från tidigare kunder.

7. Klimatanpassningsförmåga

Hur väl anpassar sig thujaplantorna till det skandinaviska klimatet?

Dessa växter är tåliga och anpassar sig väl till det svalare klimatet, vilket gör dem till perfekta häckar hos er i Skandinavien.

Finns det några speciella skötselråd för kallare klimat?

För att ta hand om thujahäckar i Sveriges kalla klimat är det viktigt att se till att de är väl vattnade innan marken fryser. Att applicera kompost runt basen kan isolera rötter och behålla fukt. Beskär dem tidigt på hösten eller sen vår, undvik trimning sent på säsongen eftersom att detta kan leda till frostskador. Gödsla tidigt på våren och håll utkik efter skadedjur eller sjukdomar året runt. Dessa steg hjälper till att upprätthålla hälsan och skönheten hos dina thujahäckar i det kallare klimatet.

8. Design och estetik

Kan thujahäckar formas för dekorativa ändamål?

Absolut! Thuja är utmärkt för att forma och kan trimmas i olika estetiskt tilltalande former.

Vilka former är mest populära för thujaväxter?

Thujan är mångsidig för häckdesign:

  • Formella häckar: Rakklippta fyrkantiga häckar med en platt topp, perfekt för avskildhet.
  • Naturalistiska häckar: Minimalt beskurna för en avslappnad, naturlig look.
  • Skiktade häckar: Häckar beskärs i horisontella lager för visuellt utseende
  • Valv och entréer: Formade till valv för naturliga gröna entréer i trädgårdar.
  • Skulpterade former: Kreativa former som sfärer, kottar eller djur.
  • Blandade häckar: Kombineras med andra växter för en varierad, färgglad blandhäck.
  • Labyrint häckar: Används i större trädgårdar för intrikata mönster.

9. Garanti

Hur lång är garantin?

Vi erbjuder upp till 37 månaders garanti. Eftersom vi har att göra med en naturprodukt kommer denna garanti med vissa kriterier, så se till att läsa allt om det här.

Thuja Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Thuja Sverige

Hej! 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat
1

Min varukorg

0 artiklar

Inga produkter i varukorgen.